Afla cum este stabilit onorariul mediatorului.
Onorariu mediator. Cat costa medierea?
Afla intai, care sunt onorariile pe care trebuie sa le platesti(avocat, experti etc) pentru un proces lung in instanta.
Dupa ce afli sumele, adauga costurile emotionale, ale tale si ale celorlati, pentru un proces care poate dura si doi-trei ani (intra pe Portalul instantelor de judecata). Ca sa te convingi, du-te intr-o sala de tribunal si vezi cum ar putea fi.
Daca esti deja in instanta, afla cat ar mai putea dura procesul tau, cat te-ar mai putea costa si vezi daca nu ai putea sa pui procesul pe pauza(suspendare)si sa incerci medierea. Daca nu ajungi la o intelege amiabila, poti continua de unde ai ramas.
Dupa ce ai aceste informatii, ia in calcul si alt avantaj financiar – iti poti recupera taxele de timbru total sau partial(50% in cazul partajului).
–Onorariu mediator–
Stii care sunt cele mai mari avantaje?
Medierea dureaza mult mai putin decat un proces in instanta.
Pentru mediere nu ai nevoie de avocati sau experti. Ia in calcul, ce economie uriasa faci!
Adauga faptul ca toate discutiile raman confidentiale si se desfasoara in intimitate.
Multe persoane aleg medierea si pentru programul oferit de acest birou: de luni, pana duminica, in intervalul 10:00-19:00.
Cel mai important ramane ca, la final, partile ar putea obtine o intelegere care le va multumi pe amandoua.
Retine ca, intelegerea nu e garantata. Totul depinde de dorinta partilor de a ajunge la o intelegere si de disponibilitatea lor de a negocia.
Ai vrea sa stii care este onorariul mediatorului pentru problema cu care te confrunti?
Pentru a afla acest lucru este important sa faci o programare la biroul nostru si sa ne dai detalii despre problema ta.
Desi pare fi simplu sa spui cu ce te confrunti, dupa o discutie telefonica de cateva minute, mediatorul nu poate trage concluzii. Nici nu ar fi profesional.
Deci, atunci cand esti invitat la birou pentru a face o analiza a conflictului, inseamna ca mediatorul va va acorda toata atentia: tie si problemei tale.
Astfel, mediatorul va analiza dificultatea spetei tale si durata timpului alocata solutionarii acesteia. Si vei afla si onorariul mediatorului. Punand in balanta aceste aspecte, vei putea aprecia daca doresti sa continui procedura de mediere in baza unui contract.
–Onorariu mediator–
I.ETAPA PREMERGATOARE SEDINTEI DE MEDIERE
1. Informarea privind avantajele medierii este gratuita.
Care sunt avantajele medierii – aici.
2. Semnarea contractului de pregatire a medierii -se achita onorariu mediator in lei(nu se aplica TVA)
Suma nu se returneaza, constituind cheltuieli de pregatire a procesului de mediere (diligentele facute de mediator in vederea invitarii celeilalte/celorlate parti sau analiza/studiul documentelor si a obiectului conflictului/litigiului; stabilirea tipului de mediere; etc).
Suma se achita exclusiv de partea/partile care solicita demararea procedurii medierii.
In aceasta etapa, mediatorul folosind cunostiintele sale si tehnici concrete, va depune toate eforturile (care se pot concretiza in mai multe ore de munca/zile de munca) pentru a prezenta persoanei cu care va aflati in conflict argumentele in baza carora sa accepte de bunavoie intrarea in procedura de mediere pentru a gasi o solutie corecta pentru ambele parti.
Este al doilea cel mai important pas facut pentru incheierea unei intelegeri amiabile. Primul pas il faceti Dvs. cand acceptati medierea.
II.MEDIEREA PROPRIU-ZISA
Sedintele de mediere se pot desfasura numai dupa informarea privind avantajele medierii si ca urmare a acceptarii medierii de catre ambele parti, prin semnarea unui contract de mediere.
Onorariul mediatorului este stabilit in lei, in functie de dificultatea conflictului supus medierii. Nu se aplica TVA.
Se achita inaintea inceperii sedintei de mediere, de regula, in mod egal de catre parti sau conform intelegerii partilor. Se poate plati si in transe.
In onorarii nu sunt incluse cheltuielile de deplasare sau orice alte cheltuieli realizate cu ocazia procesului de mediere (inchirieri spatiu, plata experti, notari, avocati, etc). Aceste cheltuieli vor fi tarifate separat si vor fi efectuate doar in baza cererii partilor.
In onorarii nu sunt incluse taxele de timbru pentru consfintirea acordului de mediere in instanta sau onorariul de atestare a acestuia de catre avocat sau de autentificare de catre notarul public, acolo unde este cazul.
Procesul de mediere se desfasoara in sedinte de mediere comune( cu ambele parti aflate in conflict) sau separate(cu fiecare parte aflata in conflict).
Se poate adauga onorariu de succes pentru litigiile de natura comerciala.
Data si durata sedintei de mediere (in sesiune comuna sau separata) se stabilesc, de comun acord cu partile.
Daca,din diferite motive, nu va puteti deplasa la Biroul mediatorului, puteti apela la medierea on-line(la distanta).
Verifica daca un mediator e autorizat si poate exercita profesia aici.
Mediator Bucuresti
Constantina Puicu
0722.988.113
Te-ar mai putea interesa si:
Drepturile si obligatiile partilor in procedura de mediere
Ce litigii mediez – aici;
Cum se desfasoara medierea-aici
Nu mai suntem impreuna din anul 2016 nu avem bunuri comune nu locuieste in localitate daca ma puteti ajuta va las emai stefan196744@gmail.com
Bună ziua,dacă o parte nu este deacord cu medierea,care ar fi soluția?Mulțumesc!
Buna dimineata! Daca o parte nu este de acord sa rezolve amiabil conflictul, va adresati instantei de judecata.O zi buna!