Acte necesare pentru divort amiabil- o listă a documentelor necesare pentru divort cu /fără copii și partaj. La care adaug un model de cerere, informații despre taxe și idei despre divorțul amiabil.
Citește si despre Custodia exclusivă
Pentru că timpul costă bani, redăm prevederile Codului de Procedura Civilă privind acte necesare pentru divort:
Art. 916 – Cererea de divorţ
(1) Cererea de divorţ va cuprinde, pe lângă cele prevăzute de lege pentru cererea de chemare în judecată, numele copiilor minori ai celor 2 soţi ori adoptaţi de aceştia.
(2) Dacă nu sunt copii minori, se va menţiona în cerere această împrejurare.
(3) La cerere se vor alătura o copie a certificatului de căsătorie şi, după caz, câte o copie a certificatelor de naştere ale copiilor minori.
(4) La cerere se poate alătura, după caz, înţelegerea soţilor rezultată din mediere cu privire la desfacerea căsătoriei şi, după caz, la rezolvarea aspectelor accesorii divorţului.
Aici, găsești model de cerere divorț prin acordul părților.
În cazul unui divorț prin acordul părților vei mai adăuga dovada plății taxei de timbru-200 lei și 20 lei taxa aferentă consființirii înţelegerii soţilor rezultată din mediere cu privire la desfacerea căsătoriei şi, după caz, la rezolvarea aspectelor accesorii divorţului.
Citește și despre Raportul de anchetă psihosocială
Acte necesare pentru divort–Ce înseamnă
„înţelegerea soţilor rezultată din mediere cu privire la desfacerea căsătoriei
şi, după caz, la rezolvarea aspectelor accesorii divorţului„?
Conform Legii 192/ 2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, cu modificările și completările ulterioare:
Art. 64 – (1) Pot fi rezolvate prin mediere neînţelegerile dintre soţi privitoare la:
a) continuarea căsătoriei;
b) partajul de bunuri comune;
c) exerciţiul drepturilor părinteşti;
d) stabilirea domiciliului copiilor;
e) contribuţia părinţilor la întreţinerea copiilor;
f) orice alte neînţelegeri care apar în raporturile dintre soţi cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii.
(11) Acordurile de mediere încheiate de părţi, în cauzele/conflictele ce au ca obiect exerciţiul drepturilor părinteşti, contribuţia părinţilor la întreţinerea copiilor şi stabilirea domiciliului copiilor, îmbracă forma unei hotărâri de expedient.
(2)*) Înţelegerea soţilor cu privire la desfacerea căsătoriei şi la rezolvarea aspectelor accesorii divorţului se depune de către părţi la instanţa competentă să pronunţe divorţul.
Dacă vrei să afli mai multe despre mediere și cum te-ar putea ajuta mediatorul, citește, te rog:
Care sunt avantajele medierii?
Drepturile si obligatiile partilor in procedura de mediere
Verifica, aici, daca un mediator este autorizat si are dreptul de a exercita profesia.
Am dedicat o serie de articole divorțului amiabil (citește articolele din secțiunea Divorț).
Iată, câteva exemple:
Nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorului
Ascultarea Copilului-Divorț cu Copii
Exercitarea Autoritatii Parintesti-Ce Înseamnă?
Program Vizitare Minor-Amiabil sau lăsați instanța să decidă?
Despartire Amiabilă-Asculți și ești ascultat
Custodia copilului pentru părinţi responsabili
Divortul Rapid. Divort la Primul Termen.
Acte necesare pentru divort,
în cazul în care doriți să faceți partajul bunurilor dobândite în timpul căsătoriei
La cererea de chemare în judecată se va anexa extrasul de carte funciară, cu arătarea titularului înscris în cartea funciară, eliberat de biroul de cadastru şi publicitate imobiliară în raza căruia este situat imobilul, iar în cazul în care imobilul nu este înscris în cartea funciară, se va anexa un certificat emis de acelaşi birou, care atestă acest fapt.
În cererile având ca obiect un drept de proprietate sau alte drepturi reale asupra unui imobil, valoarea lor se determină în funcţie de valoarea impozabilă, stabilită potrivit legislaţiei fiscale-va fi necesar un certificat fiscal.
Se poate formula cererea de partaj a bunurilor comune, ca cerere accesorie în procesul de divorț sau se poate formula o cerere pe cale separată după încheierea divorțului.
Dacă vrei să afli cum se face un partaj amiabil,citește:
Partaj Bunuri Soti-Mai Rapid-Mai Ieftin,
În privința taxei de timbru, Ordonanța de urgență nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru prevede că:
Art. 5 – (1) Cererile în materia partajului judiciar se taxează astfel:
a) stabilirea bunurilor supuse împărţelii – 3% din valoarea acestora;
b) stabilirea calităţii de coproprietar şi stabilirea cotei-părţi ce se cuvine fiecărui coproprietar – 50 lei pentru fiecare coproprietar;
c) creanţe pe care coproprietarii le au unii faţă de alţii, născute din starea de proprietate comună – 3% din valoarea creanţelor a căror recunoaştere se solicită;
f) cererea de partaj propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a acestuia – 3% din valoarea masei partajabile.
(2) Dacă cererile în materia partajului judiciar prevăzute de alin. (1) se formulează în cadrul aceleiaşi acţiuni, aceasta se taxează cu o singură taxă de 5% din valoarea masei partajabile.
De ce ai vrea să faci partajul bunurilor dobândite în timpul căsătoriei la mediator?
Pentru că e mai ieftin și mai rapid!
Atunci când partajul este făcut la mediator, pe lângă faptul că nu veți mai plăti onorariile avocațiilor și ale experților, taxa de timbru va fi la jumătate.
Art. 11 – (1) Alte categorii de cereri se taxează după cum urmează:
a) cereri prin care părţile solicită instanţei pronunţarea unei hotărâri care să consfinţească înţelegerea părţilor, inclusiv când este rezultată din acordul de mediere – 20 lei; în cazurile în care înţelegerea sau acordul de mediere priveşte transferul dreptului de proprietate sau al altui drept real asupra unuia ori mai multor bunuri imobile, la această sumă se adaugă 50% din valoarea taxei care s-ar datora pentru acţiunea în revendicare a bunului cu valoarea cea mai mare dintre bunurile care fac obiectul dreptului real transferat. În cazul în care înţelegerea sau acordul de mediere are ca obiect partajul, la taxa fixă se adaugă 50% din valoarea taxei calculate potrivit art. 5.
Dacă ai citit acest articol și ai pe rol un proces de divorț cu partaj, am o veste bună pentru tine:
Dacă puneți procesul „pe pauză” și ajungeți la o înțelegere amiabilă, vă puteți recupera nu numai liniștea, ci și 50% din taxa de timbru, conform prevederilor art.63, alin,2 din Legea medierii:
2) Odată cu pronunţarea hotărârii instanţa va dispune, la cererea părţii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru, plătită pentru învestirea acesteia, cu excepţia cazurilor în care conflictul soluţionat pe calea medierii este legat de transferul dreptului de proprietate, constituirea altui drept real asupra unui bun imobil, partaje şi cauze succesorale, caz în care se vor restitui 50 de procente din taxa achitată.
Partajul dupa Divort la Mediator
Dacă mai ai întrebări, nu ezita să mă contactezi!
Constantina Puicu
Mediator București
0722.988.113
Imagine de Chris Stermitz de la Pixabay
10 comentarii