Partajul dupa divort poate fi cerut de către cei doi foşti soţi oricând după încetarea căsătoriei.
Ca şi în cazul foştilor soţi despre care o să vă povestesc mai jos, cei mai mulţi amână partajul dupa divort. De ce?
Costurile pentru un partaj dupa divort în instanţă sunt foarte mari
Ei ştiu că, atunci când apelează la instanţa de judecată, trebuie să aibă cel puţin banii pentru taxa de timbru, care poate ajunge până la 5% din valoarea bunurilor supuse împărţirii.
Se mai adaugă onorariul celor doi avocaţi.
Dacă părţile nu se înţeleg cu privire la modalitatea de împărţire a bunurilor sau la valoarea acestora, ca să facă partajul dupa divort vor trebui să plătească onorarii pentru experţi şi contraexperţi.
Partajul dupa divort în instanţă durează foarte mult
Un alt factor important este timpul petrecut în instanţă.
De la punerea pe rol a procesului(vreo trei-patru luni), la durata procesului în sine şi până la redactarea hotărârii, pot trece mai mult de doi ani.
Cum au ajuns la mediator soţii P.
Soţii P. erau divorţaţi de vreo zece ani.
Atunci când Domnul P. a hotărât să-şi refacă viaţa, Doamna P. a fost de acord cu divorţul.
În privinţa casei, pe care o aveau de împărţit, nu au solicitat şi partajul.
Domnul P. şi-a zis că nu are rost.
Peste jumătate din bani îi plătise ca avans socrul său iar pentru restul se făcuse credit.
Este adevărat că era co-plătitor, dar până să intervină divorţul nu contribuise cu mai mult de 5000 Eur. Şi mai erau rate de plătit încă zece ani.
Ideea cu partajul îi venise Domnului P. pe când căuta în nişte hârtii vechi şi găsise o copie a contractului de credit.
Conform acestuia, se împliniseră şase luni de când creditul trebuia să fi fost plătit deja.
Îi încolţi o idee: ia să cer partajul. Fosta nevastă stă cu copilul în casa mea şi eu stau cu chirie .
S-a interesat cum ar putea să o facă. Gândul că ar putea să ceara vânzarea casei şi împărţirea banilor nu îi mai dădea linişte. Plus că valoarea casei crescuse destul de mult.
Mustrarea de conştiinţă cum că şi-ar lăsa fosta soţie şi copilul pe drumuri, a trecut repede. Oricum copilul era major acum şi aveau şi o relaţie proastă.
A solicitat o consultaţie unui avocat. După ce a aflat cât este taxa de timbru, onorariul avocatului, eventualele expertize şi contraexpertize, s-a cam speriat.
Plus că i s-a spus foarte clar că poate dura foarte mult partajul dupa divort şi nimeni nu îi poate garanta că va primi ceea ce vrea.
Nu avea atâţia bani.
Avocatul a înţeles situaţia lui şi i-a spus că poate face partajul la mediator.
Pe lângă faptul că va plăti la jumătate taxele de timbru, în cazul în care părţile ajung la o înţelegere, acordul de mediere va fi consfiinţit de instanţă, de regulă, la primul termen.
În cazul în care doreşte, îl va putea asista contra unui onorariu, muult mai mic, pe parcursul procedurii de mediere. Nu este obligatoriu. Numai dacă astfel se va simţi mai confortabil.
I-a explicat ce este medierea şi i-a spus că îşi poate alege un mediator cu drept de exercitare a profesiei accesând tabloul mediatorilor autorizaţi.
Aşa a ajuns Domnul P. la biroul mediatorului.
După ce a fost informat cu privire la avantajele medierii şi a aflat care este procedura de mediere, a fost de acord cu încheierea contractului de pregătire a medierii şi remiterea invitaţiei la mediere către Doamna P.
Doamna P. a fost şocată când a aflat pretenţiile fostului soţ. Mai ales că, de când s-au despărţit, contribuţia la creştere copilului fusese infimă. Bineînţeles că nu a mai dat niciun ban la plata creditului.
Îşi dorea să facă partajul încă de când achitase creditul. Tot lipsa sumelor mari de bani şi a timpului lung petrecut în instanţă o opriseră.
Soţii P. fac partajul dupa divort la mediator
Iniţial, a spus că nu doreşte să se întâlnească cu fostul soţ şi a solicitat încheirea contractului de mediere prin corespondenţă scrisă şi mediere în şedinţe separate. Cu privire la onorariu, au plătit în mod egal.
După prima rundă de întâlniri separate, şi-a dorit să îl confrunte pe fostul soţ.
Ascultându-şi fosta soţie, Domnul P. a înţeles cu câte greutăţi a trebuit să se confrunte aceasta şi copilul său timp de zece ani.
A recunoscut care a fost contribuţia sa reală la cumpărarea casei.
Pe scurt, după şase ore de mediere, în şedinţe comune şi separate, cei doi foşti soţi au făcut o înţelegere prin care Doamna P.,primea casa şi Domnul P., 2000 Eur.
Partajul dupa divort la mediator a avut costuri finaciare şi de timp cu mult mai mici decât dacă ar fi mers în instanţă.
Atunci când părţile implicate într-un conflict lasă orgoliile la o parte, sunt deschise dialogului şi văd lucrurile şi din perspectiva celuilalt, când înţeleg că doar ele ştiu întregul adevărăr , nu mai e nevoie de probe şi expertize.
E nevoie doar de trei părţi: cele aflate in conflict şi mediatorul. Este necesară şi dorinţa de a găsi cea mai bună soluţie pentru fiecare.
Constantina Puicu
Mediator
0722.988.113
Te-ar mai putea interesa şi:
Abandonul de Familie-Pensia de Întreţinere
Alienarea Parentala -8 indicii
Bună ziua fica mea a divorțat acum un an și Domnu a rămas în casă iar ia cu copilul a trebuit să plece deoarece iel ia făcut bagajul și a dat-o afară iei au cumpărat casa împreună ,ce poate face să-și poată crește copilul in casa pe care a parasito din cauza lui
Partaj
Din punctul meu de vedere, partajul trebuie facut doar in functie de cine si de cati bani baga in casa. Daca Doamna P. si-a cerut custodia copilului, dar ea are nevoie de casa fostului sot ca sa il creasca, atunci cel care merita copilul este barbatul, iar ea poate sta in chirie si poate merge la munca.