Cod Penal -Dreptul la Mediator

cod penal

Dacă, conform Cod Penal, eşti autorul unei fapte penale pentru care retragerea plângerii prealabile-verifică, aici-sau împăcarea părţilor –verifică, aici ar putea duce la înlăturarea răspunderii penale, atunci acest articol este pentru tine.

Ceea ce ai făcut a primit o încadrare juridică care ţi-a fost adusă la cunoştiinţă.

Tocmai ce ai aflat că, dacă eşti suspect sau inculpat, ai următoarele drepturi:

Art. 83 – Drepturile inculpatului

În cursul procesului penal, inculpatul are următoarele drepturi:

    a) dreptul de a nu da nicio declaraţie pe parcursul procesului penal, atrăgându-i-se atenţia că dacă refuză să dea declaraţii nu va suferi nicio consecinţă defavorabilă, iar dacă va da declaraţii acestea vor putea fi folosite ca mijloace de probă împotriva sa;

    a1) dreptul de a fi informat cu privire la fapta pentru care este cercetat şi încadrarea juridică a acesteia;

    b) dreptul de a consulta dosarul, în condiţiile legii;

    c) dreptul de a avea un avocat ales, iar dacă nu îşi desemnează unul, în cazurile de asistenţă obligatorie, dreptul de a i se desemna un avocat din oficiu;

    d) dreptul de a propune administrarea de probe în condiţiile prevăzute de lege, de a ridica excepţii şi de a pune concluzii;

    e) dreptul de a formula orice alte cereri ce ţin de soluţionarea laturii penale şi civile a cauzei;

    f) dreptul de a beneficia în mod gratuit de un interpret atunci când nu înţelege, nu se exprimă bine sau nu poate comunica în limba română;

    g) dreptul de a apela la un mediator, în cazurile permise de lege;

    g1) dreptul de a fi informat cu privire la drepturile sale;

    h) alte drepturi prevăzute de lege.”

Sunt sigură că eşti speriat de ceea ce te aşteaptă. Dacă credeai că nu vei fi prins niciodată, inevitabilul s-a produs.

Acum este momentul să conştientizezi că eşti la un pas să-ţi pierzi libertatea. Indiferent de motivaţia ta, de circumstanţele în care s-a întâmplat fapta, ai făcut cuiva un rău.

Ai şansa unică să realizezi că,după pronunţarea sentinţei,viaţa ta se va schimba total. Şi nu în bine. Ştii că o condamnare te va transforma într-un paria al societăţii.

Mai ai o şansă

Despre Cod penal şi dreptul de a apela la mediator, aş vrea să-ţi vorbesc. Despre ceea ce poţi face cu acest drept.

Dacă eşti suspect sau inculpat într-un dosar penal pentru o faptă aflată în lista menţionată mai sus, este în interesul tău să ajungi la o înţelegere cu persoana vătămată.

De ce ai încerca să ajungi la o înţelegere cu persoana vătămată?

Legea 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator , îţi oferă posibilitatea să ajungi la o înţelegere cu persoana vătămată deoarece „încheierea unui acord de mediere în latura penală a unei infracţiuni (……), constituie o cauză sui-generis care înlătură răspunderea penală„.

Ce condiţii trebuie îndeplinite?

1.să recunoşti fapta în faţa organelor judiciare;

2. încheierea unui acord de mediere în latura penală, poate interveni până la citirea actului de sesizare a instanţei .

Dacă prima condiţie este foarte clară, în privinţa celui de al doilea punct, trebuie să ştii că citirea actului de sesizare al instanţei se face la primul termen după ce judecătorul de cameră preliminară a decis trimiterea ta in judecată .

Conform Cod de Procedură Penală:

 „Art. 346 – Soluţiile(1) Dacă nu s-au formulat cereri şi excepţii în termenele prevăzute la art. 344 alin. (2) şi (3) şi nici nu a ridicat din oficiu excepţii, la expirarea acestor termene, judecătorul de cameră preliminară constată legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi dispune începerea judecăţii. Judecătorul de cameră preliminară se pronunţă în camera de consiliu, fără citarea părţilor şi a persoanei vătămate şi fără participarea procurorului, prin încheiere, care se comunică de îndată acestora.

Art. 374 – Aducerea la cunoştinţă a învinuirii, lămuriri şi cereri (1) La primul termen la care procedura de citare este legal îndeplinită şi cauza se află în stare de judecată, preşedintele dispune ca grefierul să dea citire actului prin care s-a dispus trimiterea în judecată ori, după caz, a celui prin care s-a dispus începerea judecăţii sau să facă o prezentare succintă a acestuia.

Să nu fie prea târziu…

Sunt foarte multe situaţii când persoane aflate în locul tău, îşi doresc să ajungă la o înţelegere cu persoana vătămată, fix la termenul când judecătorul dispune citirea actului de sesizare.

Sunt judecători care acordă un termen de amânare scurt, pentru ca să poţi face acest lucru. Însă, nu întotdeauna este posibil.

Dacă până la acel moment nu ai încercat să faci nimic pentru a repara prejudiciul cauzat părţii vătămate, gandeşte-te: câte şanse ai să rezolvi într-o săptămână-două?

Cum te ajută mediatorul?

„Art. 1 – (1) Medierea reprezintă o modalitate de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator, în condiţii de neutralitate, imparţialitate, confidenţialitate şi având liberul consimţământ al părţilor.

 (2) Medierea se bazează pe încrederea pe care părţile o acordă mediatorului, ca persoană aptă să faciliteze negocierile dintre ele şi să le sprijine pentru soluţionarea conflictului, prin obţinerea unei soluţii reciproc convenabile, eficiente şi durabile.

Dacă ai recunoscut fapta şi nu s-a dat citire actului de sesizare a instanţei, mă poţi contacta pentru a te ajuta să ajungi la o înţelegere cu persoana vătămată.

Paşii-pe scurt

Stabilim, de comun acord o zi şi o oră. În baza cererii tale, pot trimite o invitaţie la mediere persoanei vătămate.

Pentru a putea face acest lucru, trebuie să-mi pui la dispoziţie următoarele informaţii despre persoana vătămată:

-numele şi prenumele;

-adresa;

-numărul de telefon.

Ar trebui să ştii şi numarul de dosar precum şi stadiul în care se află.

Pentru a trimite invitaţia la mediere, vom încheia un contract de pregătire a medierii(ai nevoie de cartea de identitate) şi vei achita un onorariu.

Foarte important!

Este imperios necesar să fii foarte cinstit cu mine. Să imi descrii evenimentele aşa cum s-au întâmplat. Şi, cel mai important: să înţelegi că i-ai făcut un rău persoanei vătămate şi să îţi doreşti cu adevărat să îl repari.

-cod penal-

Ce să nu faci!

Victima infracţiunii săvârşite de tine nu poate fi obligată în niciun fel să dea curs cererii tale.

Este dreptul ei să îţi acorde sau nu, o şansă. Să nu iţi dea prin cap să o urmăreşti, să o ameninţi sau să te prezinţi la uşa ei.

I-ai făcut deja un rău. Fii respectos cu ea şi cu situaţia prin care trece.

-cod penal-

După invitaţia la mediere

Dacă victima acceptă invitaţia la mediere, este dreptul ei să se întâlnească sau nu, cu tine. Altfel, informarea cu privire la avantajele medierii, semnarea contractului de mediere(dacă ambele părţi acceptă medierea) cât şi medierea în sine se vor desfăşura separat.

De reţinut este că, fără semnarea unui contract de mediere şi achitarea onorariului mediatorului nu se desfăşoară medierea.

Suspendarea

Încheierea unui contract de mediere îţi poate aduce un avantaj-mai câştigi timp( rămâne la latitudinea organului judiciar), astfel cum se precizează în Legea medierii:

Art. 70 – (1) În cazul în care medierea cu privire la latura penală a cauzei se desfăşoară după începerea procesului penal, urmărirea penală sau, după caz, judecata se poate suspenda, în temeiul prezentării de către părţi a contractului de mediere.

    (2) Suspendarea durează până când procedura medierii se închide prin oricare dintre modurile prevăzute de prezenta lege, dar nu mai mult de 3 luni de la data la care a fost dispusă.

-cod penal-

Înţelegerea

Dacă veţi ajunge la o înţelegere, veţi semna un acord de mediere care are valoarea unui înscris sub semnătură privată. Un exemplar al acestuia , împreună cu procesul verbal de închidere a medierii vor fi trimise la organul judiciar.

Acordul de mediere nu trebuie autentificat.

-cod penal-

Consecinţe:

a)acordul de mediere depus în faza de urmărire penală va duce la clasare, după cum se precizează în Codul de Procedură Penală:

Art. 314 – Soluţiile de neurmărire şi netrimitere în judecată

(1) După examinarea sesizării, când constată că au fost strânse probele necesare potrivit dispoziţiilor art. 285, procurorul, la propunerea organului de urmărire penală sau din oficiu, soluţionează cauza prin ordonanţă, dispunând:

a) clasarea, când nu exercită acţiunea penală ori, după caz, stinge acţiunea penală exercitată, întrucât există unul dintre cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1);

În situaţia despre care vorbim, se va aplica 16 alin. (1), lit. g)- a fost retrasă plângerea prealabilă, în cazul infracţiunilor pentru care retragerea acesteia înlătură răspunderea penală, a intervenit împăcarea ori a fost încheiat un acord de mediere în condiţiile legii;

b)acordul de mediere depus în faza de judecată, va duce la încetarea procesului penal.

Art. 396 – Rezolvarea acţiunii penale

(6) Încetarea procesului penal se pronunţă în cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1) lit. e) – j).

Sper ca această scurtă informare să iţi fie de folos. Treci peste starea de şoc în care te afli şi acţionează.

Sună-mă, chiar acum, şi află cum te pot ajuta.

Timpul nu lucrează în favoarea ta. Ai greşit? Fă tot ceea ce ţine de tine să plăteşti. Poate vei primi o a doua şansă.

Aici poţi găsi soluţii ale instanţei bazate pe acorduri de mediere sau poţi căuta chiar tu pe acest site.

-cod penal-

Despre mine, află aici. Cum mă poţi contacta, găseşti aici.

Informaţia înseamnă putere. Te rog să dai share acestui articol. Cineva are nevoie de aceste informaţii, chiar acum.

Lasă un mesaj sau sună la 0722.988.113 şi află dacă mai este disponibilă, în această săptămână, întâlnirea gratuită de 30. min., faţă în faţă cu mediatorul.

Constantina Puicu

Mediator

0722988113

Citeşte şi:

Vatamarea Corporala din Culpa-accident de maşină

Mi s-a Furat Bicicleta-infracţiunea de furt

I-a Zgariat Masina Parcata-infracţiunea de distrugere

Speţa furt mediat

De ce ar accepta victima unei infracţiuni medierea

Altercatia in Trafic-infracţiunea de lovire şi alte violenţe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.