Mediere Dosar Penal

mediere dosar penal

Mediere dosar penal-conform Legii 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator- se aplică atât în latura penală, cât şi în latura civilă.

Dacă autorul a recunoscut fapta în faţa organelor judiciare sau, în cazul prevăzut la art. 69, în faţa mediatorului , dispoziţiile privind medierea în latura penală a procesului se aplică numai în cauzele privind infracţiuni pentru care, potrivit legii, retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

Mediere dosar penal
-Codul penal-
Infracţiuni pentru care

este posibilă împăcarea părţilor

Art. 199 – Violenţa în familie (2) În cazul infracţiunilor prevăzute în art. 193 şi art. 196 săvârşite asupra unui membru de familie, acţiunea penală poate fi pusă în mişcare şi din oficiu. Împăcarea înlătură răspunderea penală.

mediere dosar penal

2. Furtul-Art. 231 În cazul faptelor prevăzute la art. 228, art. 229 alin. (1), alin. (2) lit. b) şi c) şi art. 230, împăcarea înlătură răspunderea penală.

Art. 228 – Furtul(1) Luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.(2) Fapta constituie furt şi dacă bunul aparţine în întregime sau în parte făptuitorului, dar în momentul săvârşirii acel bun se găsea în posesia sau detenţia legitimă a altei persoane.(3) Se consideră bunuri mobile şi înscrisurile, energia electrică, precum şi orice alt fel de energie care are valoare economică.

Art. 230 – Furtul în scop de folosinţă(1) Furtul care are ca obiect un vehicul, săvârşit în scopul de a-l folosi pe nedrept, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută în art. 228 sau art. 229, după caz, ale cărei limite speciale se reduc cu o treime. (2) Cu pedeapsa prevăzută în alin. (1) se sancţionează folosirea fără drept a unui terminal de comunicaţii al altuia sau folosirea unui terminal de comunicaţii racordat fără drept la o reţea, dacă s-a produs o pagubă.

mediere dosar penal

3.Art. 243 – Însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor(1) Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparţine.(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală.

4.Art. 244 – Înşelăciunea(1) Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.(2) Înşelăciunea săvârşită prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală.

5.Art. 245 – Înşelăciunea privind asigurările (1) Distrugerea, degradarea, aducerea în stare de neîntrebuinţare, ascunderea sau înstrăinarea unui bun asigurat împotriva distrugerii, degradării, uzurii, pierderii sau furtului, în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, suma asigurată, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.(2) Fapta persoanei care, în scopul prevăzut în alin. (1), simulează, îşi cauzează sau agravează leziuni sau vătămări corporale produse de un risc asigurat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală.

Despre dreptul la mediator, poţi citi aici

Aici poti citi infracţiunile pentru care este necesară plângerea prealabilă şi se pot aplica dispoziţiile medierii în penal.

Aici poţi citi o relatare interesantă despre medierea în penal.

Dacă eşti curios cum s-au soluţionat nişte cauze care privesc medierea în penal, ai câteva extrase din hotărârile instanţelor, aici.

Dacă articolul ţi s-a părut util, te rog să apeşi butonul de share. Ajută-mă, te rog, să fac cunoscute aceste informaţii.

Numai împreună putem contribui la schimbarea mentalitătii privind soluţionarea conflictelor.

Pentru orice întrebări legate de mediere în materie penală, scrie-mi sau sună-mă, te rog!

Mediator
Constantina Puicu

0722.988.113

Citeşte şi:

De ce ar accepta victima unei infracţiuni medierea

I-a Zgariat Masina Parcata-infracţiunea de distrugere

Mi s-a Furat Bicicleta-infracţiunea de furt

Vatamarea Corporala din Culpa-accident de maşină

Altercatia in Trafic-infracţiunea de lovire şi alte violenţe

Credit foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.