Este greu sa ierti?

sa ierti

Este greu sa ierti sau este mai greu sa ceri iertare?

Zilele acestea, am fost solicitata de o doamna in varsta(60 ani). Voia sa invit la informarea privind avantajele  medierii, asociatia de proprietari din care facea parte. Repezentantii acesteia ii refuzau o stampila necesara.

Sincer  vorbind, doamna in discutie nu dorea mediere. Avocatul sau ii spusese ca este nevoie de „hartia” de la mediator pentru a putea incepe procesul. Doamna era necajita pentru ca putea ajunge deja in instanta daca nu mai trebuia sa faca acest demers, obligata de lege.

Incercand sa aflu despre  ce era vorba, imi povesteste ca acest conflict dura de vreo sase luni.Totul pornise de la faptul ca daramase un perete interior, fara a avea aprobare.

Pe fondul unor certuri mai vechi cu presedintele asociatiei(70 ani) si administratorul (62  ani), acestia din urma o reclama.

Cei indrituiti de lege se prezinta, aplica amenda de 1000 lei si o obliga sa isi ia autorizatie. Doamna plateste proiectantul, 2500 lei si-i mai ramane sa ia acordul asociatei, ca asa scria in autorizatie.

Aici, intervin toate sentimentele si emotiile adunate din ani de zile de convietuire si se loveste de refuzul reprezentantilor asociatiei. Doamna angajeaza avocat care, desi face toate demersurile legale, nu ajunge decat sa ii inversuneze si mai mult pe vecinii sai.

Persoana aflata in fata mea avea o atitudine extrem de razboinica. Desi nici varsta, sanatatea sau banii nu ar fi ajutat-o sa poarte un razboi in instanta, ramanea pe pozitie. Sustinea ca singurul lucru care a oprit-o din drumul sau este doar obligatia de a avea procesul verbal de la sedinta de informare.

Cand i-am ridicat problema iertarii a fost foarte surprinsa.

Cum adica sa ii ierte pe cei care i-au facut asa ceva?

Cand am intrebat-o daca ea insasi a contribuit la dimensiunea acestui conflict a recunoscut ca da, dar nu din vina ei.

Am contactat persoanele ce reprezentau entitatea ce urma sa fie invitata la sedinta de informare.

„Mi-am incercat norocul”  cu persoana de 70 ani. Am inceput sa ii explic cu ce ma ocup si ca ar putea sa ia in considerare gasirea unei solutii.

Mi-a inchis telefonul in nas, spunandu-mi ca „azi e sarbatoare mare si nu vreau sa ma enervez”.

Am sunat-o si pe  cea de a doua persoana.

Aceasta a fost mult mai deschisa.

A recunoscut ca s-a ajuns mult prea departe. A avansat si o solutie. Daca doamna ar fi dispusa sa le ceara iertare persoanelor cu care a intrat in conflict, crede ca s-ar rezolva situatia.

Incercarea cea mai mare a fost pentru doamna ce apelase la serviciile mele. Si se tot intreba:”cum adica sa ierti?”.

Pana in urmatoarea zi, a inteles ca cineva trebuia sa faca primul  pas. Si l-a facut. Surpriza cea mai mare a avut-o din parte persoanei careia i-a cerut iertare. Aceasta, la randul ei, a facut-o si, pentru prima oara, dupa foarte mult timp, au inceput sa vorbeasca ca niste buni vecini.

Ramane in sarcina celui care a inteles ca e important sa ierti sa-i convinga si pe ceilalti vecini dar, mai ales in sarcina doamnei, sa ii ierte pe fiecare in parte.

De cele mai multe ori cand apare un conflict, mediatorul poate ajuta partile implicate sa isi vindece sentimentele si emotiile. Insa, e nevoie de multa sinceritate de ambele parti. Si, da, este nevoie si sa ierti.

Abia dupa ce acest lucru se intampla, partile pot vorbi despre conflict, in termenii unei solutii .

Poti afla ce este medierea, aici.

Verifica daca un mediator e autorizat si poate exercita profesia aici.

Constantina Puicu

Mediator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.