Daca intrebi mai multe persoane: cine ar trebui sa-si puna prima masca de oxigen in cazul unei urgente aviatice? Cei mai multi se vor repezi sa raspunda: ii pun masca celui la care tin cel mai mult si ma insoteste!
Sa presupunem ca, cea mai mare dorinta a ta a fost sa ai o familie fericita care sa dainuie pana la adanci batraneti. Aceasta este destinatia finala.
Dupa multe asteptari, rugaciuni si promisiuni reusesti sa primesti biletul pentru excursia ta de vis. Si, pentru ca ti-ai dorit foarte mult, ai alaturi persoane dragi.
Pentru a ajunge aici, ai nevoie de un mijloc de transport. Alegi avionul pentru ca este o calatorie lunga, cu mii de ore de zbor.
Ca(satoria)latoria incepe cu mare entuziasm. Vorbe multe si frumoase, imbratisari patimase, promisiuni de dragoste eterne si avionul aluneca lin printre norisori pufosi.
Pe parcursul ca(satoriei)latoriei apar turbulente de tot felul.
Cei mai norocosi se confrunta cu niste turbulente abia sesizabile si apeleaza la comunicare, incurajandu-se unul pe celalalt.
Altii, „mai buni” din fire, considera ca nu este cazul sa discute cu celalalt si ca sunt in stare sa treaca peste aceste mici probleme.
Cand turbulentele se transforma intr-o furtuna, partenerii din ca(satorie)latorie isi aduc aminte ca celuilalt oricum nu i-a pasat inainte si cu siguranta nu ii va pasa nici acum.
Ca urmare, se vor indrepta catre un alt „pasager”. Acesta ii va oferi suportul de care are nevoie pe durata acestei ca(satorii)latorii ce a fost cuprinsa de furtuna.
Totodata, va impartasi, oricui va fi dispus sa asculte, cat de neatent a fost celalalt la nevoile sale. Nevoi pe care nu le-a exprimat niciodata, dar care trebuiau ghicite.
Ca(satoria)latoria ajunge in marele impas in care pilotul anunta ca va fi o aterizare de urgenta.
Masca de oxigen va trebui pusa imediat.
Si, conform instructiunilor, tu trebuie sa iti pui primul masca inainte de a-i putea ajuta pe cei dragi tie.
De ce aceasta metafora? Pentru ca as vrea sa-ti aduci aminte, tot timpul, ca cea mai importanta persoana din viata ta esti chiar tu. Chiar inaintea copiiilor tai.
Fa-ti timp pentru tine, chiar daca asta ar insemna doar zece minute pe zi. E un inceput. Vorbeste cu tine si afla cum te simti si in ce fel te afecteaza comportamentul celor din familia ta.
Comunica cu partener(a)ul ta/tau de cate ori simti ca actiunile sale nu iti sunt benefice.
Oamenii nu se schimba. Nu te pacali spunand ca tu esti mai bun(a) decat celalalt si doresti sa il menajezi de problemele tale.
Toate aceste lucruri pe care nu i le spui atunci cand este momentul, i le vei arunca in fata, cu satisfactie, spunandu-i”cat de bun(a)” ai fost ca nu l-ai deranjat(o) pana acum.
In fata mediatorului, partile gasesc cel putin cinci lucruri dureroase pe care le pastreaza in suflet de cel putin cinci ani de zile.
Mediatorul, prin tehnici speciale, ajuta partile la impacarea cu trecutul si continuarea vietii.
Ramane speranta ca au invatat lucruri bune din relatia ce tocmai se incheie.Apare si dorinta de a nu mai repeta greselile trecutului.
Dupa ce ajung in acest punct de asumare a greselilor personale, pot rezolva si aspectele administrative legate de partaj si cele legate de viitorul copiiilor lor.
Mediatorul reuseste, cu acceptul si deplina participare a partilor, sa transforme fostii parteneri aflati in conflict.
Ei redevin doi parinti ce inteleg ca sunt responsabili pentru copiii lor si, pentru acest lucru, isi datoreaza un comportamnet responsabil si respect reciproc.
Afla cum se desfasoara procedura de mediere, aici!
Pentru contact, apasa aici.
Verifica daca un mediator e autorizat si poate exercita profesia aici.
Constantina Puicu
Mediator
Citeste si:
Abandonul de Familie-Pensia de Întreţinere
Alienarea Parentala -8 indicii
1 comentariu