Eşti într-o relaţie de concubinaj(nu sunteţi căsătoriţi).
Te-ai întrebat ce se întâmplă cu bunurile voastre dacă vă despărţiţi?
Dacă vrei să te desparţi de partener şi să pastrezi şi partea cuvenită de bunuri, cea mai bună soluţie e un partaj bunuri concubini -amiabil. La mediator sau la notar.
Cum se întâmplă în instanţă, vezi mai jos.
Dacă nu ştii care sunt avantajele medierii unui partaj bunuri concubini, poţi citi aici.
Despre procedura de mediere, află aici.
Beneficiile încheierii unui acord de mediere:
- deplină confidenţialitate,
- întâlniri programate când vreţi şi puteţi,
- costurile mai mici,
- asistarea în negociere făcută de un profesionist,
- timp redus de soluţionare,
- o soluţie win-win(câştigaţi amândoi).
Bonus: taxa de timbru la jumătate.
Până să alegeţi medierea, să lămurim ceva:
Despre partaj
Potrivit. 669 și 670 C.civ., încetarea coproprietății prin partaj poate fi cerută oricând, afară de cazul în care partajul a fost suspendat prin lege, act juridic ori hotărâre judecătorească.
Partajul poate fi făcut prin bună învoială sau prin hotărâre judecătorească în condițiile legii.
Conform art. 676 C.civ. partajul bunurilor comune se va face în natură, proporțional cu cota-parte a fiecărui coproprietar .
Partaj bunuri concubini-lupta în instanţă
Dacă te ţin puterile unei lupte în instanţă, ai pus bani deoparte pentru taxa de timbru şi avocat, ai dovezi solide şi ai timp de pierdut la dispoziţie(cel puţin 2 ani), trebuie să ştii că:
În concubinaj nu e ca în căsătorie
Atunci când s-au dus fluturii din stomac( cu tot cu concubin), ai o problemă: împărţirea bunurilor.
Cei căsătoriţi, au un avantaj recunoscut de Codul Civil: ” Art.339 Bunurile dobândite în timpul regimului comunităţii legale de oricare dintre soţi sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmăşie ale soţilor. „
Deci, în cazul căsătoriei, proprietatea comună se naşte în virtutea legii iar în cazul coproprietătii obişnuite-în cazul nostru, a concubinilor- trebuie să existe un act juridic care să probeze această situaţie.
Trebuie să ştii şi că ” parteneriatele civile dintre persoane de sex opus sau de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România.” ( Art. 277 Cod civil).
Circulă un mit: după 5 ani de concubinaj, bunurile sunt comune. Fals.
Dacă vă despărţiţi şi vreţi să împărţiţi bunurile, fiecare trebuie să dovediţi cât aţi contribuit la dobândirea fiecărui bun.
Cum relaţia apropiată dintre voi v- a împiedicat, din punct de vedere moral, să faceţi nişte acte, va trebui să demonstraţi cert si de netăgăduit că aţi intenționat să achiziționaţi în proprietate comună bunurile pe care acum vreţi să le împărţiţi.
Cel care dovedește ca a contribuit singur la dobândirea bunurilor va deveni proprietar exclusiv.
Dacă crezi că ţi se cuvine o parte din valoarea bunului, trebuie să dovedeşti acest lucru.
Există situaţii când, pe lângă dovada intenției de a achiziționa în comun bunuri, concubinii trebuie să facă și proba posibilităților materiale, în concret a veniturilor, pe care le-au realizat și a veniturilor alocate pentru respectivele plăți și achiziții.
Dragostea trece prin buzunar
Ca să nu ai surprize, te transformi într-un contabil şi păstrezi toate chitanţele pentru bunurile achiziţionate.
În cazul în care vă despărţiţi, ai putea să recuperezi banii(ai un drept de creanţă) dacă nu au trecut trei ani de la plată(intervine prescripţia).
Dacă aţi cumpărat o casă împreună
Cine apare în actul de proprietate este proprietar al acelei cote-părţi specificată în actul de vânzare-cumpărare.
Dacă amândoi sunteţi proprietari, o vindeţi şi împărţiţi banii în funcţie de cât este cota-parte.
Sau unul dintre voi rămâne cu casa şi îl despăgubeşte pe celălalt cu suma de bani echivalentă.
Dacă credeaţi că aţi cumpărat o casă împreună
Casa e pe numele unuia şi celălalt are documente care demonstrează că a avut cea mai mare contribuţie la cumpărarea casei.
Proprietarul casei poate să susţină că suma primită a fost o donaţie dacă cel care a plătit nu solicită returnarea banilor în termen de maxim trei ani ( dreptul de creanţă).
Cel care a contribuit la plata preţului nu este proprietar şi nu are dreptul la o parte din casă.
Dacă amenajezi casa concubinului
Când v-aţi mutat împreună, casa, proprietatea concubinului, nu arăta aşa cum vă doreaţi.
Ai plătit o renovare totală. Arăta ca un palat.
De curând, ai fost dat afară din palat. Şi vrei banii cu care ai contribuit. Dacă n-au trecut trei ani şi ai documentele care dovedesc, poţi recupera banii(dreptul de creanţă).
Creditul bancar
Cine a luat creditul ipotecar pe numele lui, rămâne şi cu casa. Cine a contribuit cu plata ratei, nu e proprietar. Recuperează sumele achitate dacă nu au trecut trei ani(drept de creanţă).
Cine a luat un credit să plătească vacanţele, rămâne singur cu creditul.
Darurile
Concubinii nu sunt obligați să-și restituie darurile, pentru că tot ceea ce se dăruiește între cei doi, indiferent de motiv și de scop, se înscrie în noțiunea de donație, despre știm că este, în general, irevocabilă.
Informaţie -Bonus-
Când unul dintre concubini decedează
Pentru ca să moşteneşti ceva, ar trebui să fii menţionat într-un testament.
Dacă ceea ce ţi-a lăsat afectează drepturile legale(rezerva succesorală) ale soţului supravieţuitor, copiilor sau părinţilor săi, atunci moştenirea lăsată va fi diminuată corespunzător.
Dacă a rezultat un copil din relaţia de concubinaj, numai el va avea aceleaşi drepturi ca şi ceilalţi copiii ai concubinului decedat.
Paza bună, trece primejdia rea
După cum ai citit, lupta în instanţă va fi dificilă.
Dragostea este oarbă. Toţi sperăm că va fi bine şi că la finalul relaţiei vom fi corecţi unul cu altul. Dar banul e ochiul dracului, aşa cum se spune.
Cât încă mai există respect, cât mai contează ce aţi trăit împreună, puteţi să vă daţi şansa să aveţi un partaj bunuri concubini-amiabil.
Chiar dacă aveţi pe rol un proces, puteţi să îl suspendaţi şi să apelaţi la mediator.
Dacă ţi-a plăcut articolul şi crezi că informaţiile ar fi de folos cuiva, te rog să apeşi butonul de share.
Şi acum, dacă ai ajuns până la sfarşitul acestei postări, te invit să vorbim.
Completează formularul de mai jos sau suna-mă, la numărul de telefon 0722.988.113, pentru a afla mai multe detalii sau pentru a programa o consultaţie gratuită de 30 min., faţă în faţă.
Constantina Puicu
Mediator
0722.988.113
Citeşte şi:
Ancheta Psihosociala-Custodia copilului
Abandonul de Familie-Pensia de Întreţinere
4 Idei pentru o Mediere Reusita
Alienarea Parentala -8 indicii
Care sunt nevoile partenerului ?
Eu am stat în concubinaj 10 ani și pot dovedi ca iam dat banii. Pot dovedi ca am fost la muncă împreună în Anglia iar când neam întors am luat împreună o mașină pe care a trecuto pe numele lui.eu acum vreau săi cer banii pe care iam dat și bani jumate din mașina .El îmi zice ca nu are de unde ca să însurat cu alta și trebuie sa se gândească la ei.ce pot face ? Va rog din suflet dați-mi un răspuns.pot dovedi și cu martori cele ce vam spus.multumesc.
Buna ziua! Puteti incerca rezolvarea conflictului pe cale amiabila. Daca nu reusiti, va puteti adresa instantei. O zi buna!