Concilierea conflictelor individuale de munca a fost introdusă prin Legea 213/30 septembrie 2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii.
Ce sunt conflictele de muncă?
Prin conflicte de muncă se înţelege conflictele dintre salariaţi şi angajatori privind interesele cu caracter economic, profesional sau social ori drepturile rezultate din desfăşurarea raporturilor de muncă.(art.231/Codul Muncii).
Ce este concilierea conflictelor individuale de munca?
Modalitatea de soluţionare amiabilă a conflictelor individuale de muncă, cu ajutorul unui consultant extern specializat în legislaţia muncii, în condiţii de neutralitate, imparţialitate, confidenţialitate şi având liberul consimţământ al părţilor.
Cine poate fi consultant extern specializat în legislaţia muncii?
Consultant extern în legislaţia muncii poate fi un expert în legislaţia muncii, un mediator specializat în legislaţia muncii sau un avocat.
Părţile au dreptul să îşi aleagă în mod liber consultantul extern.
Consultă, aici, lista mediatorilor specializaţi în legislaţia muncii.
Care este rolul expertului în legislaţia muncii/mediatorului specializat în legislaţia muncii?
Prin rolul său activ, expertul în legislaţia muncii/ mediatorul specializat în legislaţia muncii va stărui ca părţile să acţioneze responsabil pentru stingerea conflictului, cu respectarea drepturilor salariaţilor recunoscute de lege sau stabilite prin contractele de muncă.
Este obligatorie concilierea conflictelor individuale de munca?
Accesul neîngrădit la justiţie este garantat de lege.
Conform Art. 2311 , (2) din Codul Muncii:
în vederea promovării soluţionării amiabile şi cu celeritate a conflictelor individuale de muncă, prin derogare de la prevederile art. 208 din Legea dialogului social nr. 62/2011, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot cuprinde în contract o clauză prin care stabilesc că orice conflict individual de muncă se soluţionează pe cale amiabilă, prin procedura concilierii.
Concilierea conflictelor individuale de munca
–procedura–
- Salariatul sau angajatorul se pot adresa expertului în legislaţia muncii/ mediatorului specializat în legislaţia muncii în vederea deschiderii procedurii de conciliere a conflictului individual de muncă;
- Expertul în legislaţia muncii/mediatorul specializat în legislaţia muncii va transmite celeilalte părţi invitaţia scrisă, prin mijloacele de comunicare prevăzute în contractul individual de muncă;
- În cazul în care, ca urmare a dezbaterilor, se ajunge la o soluţie, expertul în legislaţia muncii/ mediatorul specializat în legislaţia muncii va redacta un acord care va conţine înţelegerea părţilor şi modalitatea de stingere a conflictului. Acordul va fi semnat de către părţi şi de către expertul în legislaţia muncii/ mediatorul specializat în legislaţia muncii şi va produce efecte de la data semnării sau de la data expres prevăzută în acesta.
Onorariul expertului în legislaţia muncii/mediatorului specializat în legislaţia muncii
Onorariul va fi suportat de către părţi conform înţelegerii acestora.
Concilierea conflictelor individuale de munca
–durata procedurii–
Data deschiderii procedurii de conciliere nu poate depăşi 5 zile lucrătoare de la data comunicării invitaţiei.
Termenul de contestare a conflictelor de muncă se suspendă pe durata concilierii.
Concilierea conflictelor individuale de munca
–închiderea procedurii–
Procedura concilierii se închide prin întocmirea unui proces-verbal semnat de către părţi şi de către expertul în legislaţia muncii/ mediatorul specializat în legislaţia muncii, în următoarele situaţii:
prin încheierea unei înţelegeri între părţi în urma soluţionării conflictului;
prin constatarea de către expertul în legislaţia muncii a eşuării concilierii;
prin neprezentarea uneia dintre părţi la data stabilită în invitaţia menţionată anterior.
Soluţia în cazul unei înţelegeri parţiale/ eşuării concilierii/neprezentării uneia dintre părţi
Salariatul sau angajatorul se pot adresa instanţei competente în vederea soluţionării în totalitate a conflictului individual de muncă.
Conflictele individuale de muncă se soluţionează în primă instanţă de către tribunal.
Cererile referitoare la soluţionarea conflictelor individuale de muncă se adresează tribunalului în a cărui circumscripţie îşi are domiciliul sau locul de muncă reclamantul.
Află în ce alte situaţii mai poţi apela la serviciile unui expert în legislaţia muncii, aici.
Citeşte şi:
Internship-Ce ar trebui să ştii?
Munca in Weekend-Ce Drepturi Ai
Munca Suplimentara-Ce ar trebui să ştii
Decizia Angajatorului-Unde şi Când se Contestă?
Contractul Individual de Munca-pe înţelesul tuturor
5 comentarii