Munca in Weekend-Ce Drepturi Ai

munca in weekend

Munca in weekend te privează de timpul petrecut alături de cei dragi. Când alegi să pui munca mai presus de timpul tău liber şi când angajatorul face profit datorită muncii tale, este corect şi legal să fii plătit.

Dacă ai citit despre munca suplimentara(aici) şi despre cum te poate ajuta expertul în legislaţia muncii(aici), este timpul să afli câteva informaţii de bază despre drepturile tale pentru munca in weekend.

Munca in weekend-Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European

Articolul 5 stabilește că lucrătorii trebuie să aibă dreptul la o perioadă de repaus săptămânal, cumulată cu repausul zilnic „în decursul unei perioade de şapte zile”.

În spiritul obiectivului de a proteja sănătatea si securitatea lucrătorilor, Directiva impune o anumită regularitate a perioadei de repaus săptămânal la care are dreptul salariatul.

Art. 16 din Directiva privind timpul de lucru permite stabilirea unei perioade de referință de 14 zile pentru repausul săptămânal.

Condiția este ca, pentru fiecare perioadă de şapte zile, lucrătorul să poată beneficia de o perioadă de repaus săptămânal.

Munca in weekend- Ce prevede Constituţia României?

Art.41, alin (2) Salariaţii au dreptul la măsuri de protecţie socială. Acestea privesc securitatea şi sănătatea salariaţilor, regimul de muncă al femeilor şi al tinerilor, instituirea unui salariu minim brut pe ţară, repausul săptămânal, concediul de odihnă plătit, prestarea muncii în condiţii deosebite sau speciale, formarea profesională, precum şi alte situaţii specifice, stabilite prin lege.

Durata normală a timpului de muncă-Codul Muncii

Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.

Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.

În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.

Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 40 de ore, precum şi în cadrul săptămânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absenţa acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern.

 Programul de lucru inegal poate funcţiona numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă

Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore.

Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.

Munca in wekend şi repausul săptămânal

Conform Codului Muncii, repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.

În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

În situaţii de excepţie, zilele de repaus săptămânal sunt acordate cumulat, după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăşi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de muncă şi cu acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor.

 În cazul unor lucrări urgente, a căror executare imediată este necesară pentru organizarea unor măsuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru înlăturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalaţiilor sau clădirilor unităţii, repausul săptămânal poate fi suspendat pentru personalul necesar în vederea executării acestor lucrări.

Munca in weekend-sporuri la care aveţi dreptul

Atunci când repausul sâptămânal de două zile consecutive se acordă în alte zile ale săptămânii decât sâmbăta şi duminica, angajatorul trebuie să acorde un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă. Cei mai mulţi angajatori aleg să acorde 1 leu pentru că nu îi obligă nimeni la o anumită sumă sau procent.

Faptul că a acordat 1 leu „spor de weekend” nu îl scapă de obligaţia de a acorda 2 zile libere consecutiv.

În situaţiile de excepţie când zilele de repaus săptămânal sunt acordate cumulat, după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăşi 14 zile calendaristice, trebuie să acorde salariatului dublul compensaţiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2) din Codul Muncii.

Ce prevede art. 123 alin. (2) din Codul Muncii?

(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

De acelaşi spor vor beneficia şi salariaţii al căror repaus săptămânal a fost suspendat în condiţiile arătate mai sus.

Important de ştiut

Acceptarea fără rezerve a unei părţi din drepturile salariale sau semnarea actelor de plată în astfel de situaţii nu poate avea semnificaţia unei renunţări din partea salariatului la drepturile salariale ce i se cuvin în integralitatea lor, potrivit dispoziţiilor legale sau contractuale.

Dreptul la acţiune cu privire la drepturile salariale, precum şi cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obligaţiilor privind plata salariilor se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.

Care sunt consecinţele pentru angajatorul care nu acordă repausul săptămânal?

Nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei.

Consultă, aici, lista mediatorilor specializaţi în legislaţia muncii.

Constantina Puicu

Mediator&Expert în legislaţia muncii

Contact

Citeşte şi:

Obligația de restituire a salariatului

Internship-Ce ar trebui să ştii?

Munca Suplimentara-Ce ar trebui să ştii

Contractul Individual de Munca-pe înţelesul tuturor

Decizia Angajatorului-Unde şi Când se Contestă?

Concilierea Conflictelor Individuale de Munca

Mediator Online-Mediator la Distanţă

Cat Dureaza Medierea?

Care sunt nevoile partenerului ?

Cum sa ai un Divort Misto?

In Mediere, Tonul face Muzica

Care sunt avantajele medierii?

credit foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.