Ştiai că, eşti una dintre cele o mie de persoane care caută, în acest moment, avocat divort?
Nu te grăbi sa apeşi pe tasta enter. Vei găsi multe informaţii pe care nu le vei înţelege.
Cum ar fi să poţi căuta, mai la obiect?
Să începem cu cea mai importantă întrebare.
Chiar vrei să divorţezi?
Specialiştii ne sfătuiesc, sa nu pronunţăm cuvântul divort, decât dacă suntem siguri. E la fel cu te iubesc. Dar pe invers.
Ce-ar fi să vezi, dacă ai făcut câţiva dintre paşii pe care i-am menţionat, aici?
Dacă răspunsul e : „da! Şi mulţi alţii!” Poţi trece mai departe.
Cum poţi divorţa în Romania?
Mini-ghid de divorţ
Codul civil spune ca divorţul poate avea loc:
a) prin acordul soţilor, la cererea ambilor soţi sau a unuia dintre soţi acceptată de celălalt (divorţul remediu) ;
b) atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă(divorţul din culpă);
c) la cererea unuia dintre soţi, după o separare în fapt care a durat cel puţin 2 ani;
d) la cererea aceluia dintre soţi a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.
Dacă există violenţă sau alt tip de comportament abuziv.
Dacă şi-a abandonat familia- atât fizic cât şi psihic.
Dacă consumul de alcool(droguri sau alte substanţe) şi jocurile de noroc( împreună sau separat) sunt la ordinea zilei.
Dacă nu-şi întreţine copiii.
Dacă a plecat de acasă de peste doi ani sau nu ştii nimic de el de ceva timp.
Atunci, avocat divort este ceea ce trebuie să cauţi, azi.
Începe căutarea în Tabloul avocaţilor, aici.
Vezi ce experienţă are. Cât de departe de tine are biroul.
Dacă te-ai oprit la un nume- caută referinţe despre el.
Când te-ai hotărât la nişte nume, vezi care e empatic.
Şi, neapărat, întreabă cât estimează că va dura şi va costa procesul. Citeşte şi semnează contract şi cere chitanţă.
Dacă eşti victima violenţei in familie, vezi, aici, dacă Asociaţia Necuvinte, te poate sprijini, gratuit, cu un avocat. Sunt oameni faini, cu experienţă, care iţi pot da sfaturi şi sprijin psihic.
Despre violenţa în familie, am scris, aici.
Dacă nu eşti într-una din situaţiile de mai sus, ai posibilitatea să divorţezi prin acord.
Nu ai nevoie de avocat divort.
Reţine că:
(1) Dacă soţii sunt de acord cu divorţul şi nu au copii minori, născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi, ofiţerul de stare civilă ori notarul public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuinţe comune a soţilor poate constata desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor, eliberându-le un certificat de divorţ, potrivit legii.
(2) Divorţul prin acordul soţilor poate fi constatat de notarul public şi în cazul în care există copii minori născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi. Sub următoarea condiţie:
dacă soţii convin asupra TUTUROR aspectelor referitoare la:
- numele de familie pe care să îl poarte după divorţ,
- exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi,
- stabilirea locuinţei copiilor după divorţ,
- modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat şi fiecare dintre copii,
- precum şi stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor.
- Dacă din raportul de anchetă socială rezultă că acordul soţilor privind exercitarea în comun a autorităţii părinteşti sau cel privind stabilirea locuinţei copiilor nu este în interesul copilului, divorţul este de competenţa instanţei judecătoreşti.
Procedura in cazul unui divort la primarie sau la notar este:
(1) Cererea de divorţ se depune de soţi împreună. Ofiţerul de stare civilă sau notarul public înregistrează cererea şi le acordă un termen de reflecţie de 30 de zile.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), cererea de divorţ se poate depune la notarul public şi prin mandatar cu procură autentică.
(3) La expirarea acestui termen, soţii se prezintă personal, iar ofiţerul de stare civilă sau, după caz, notarul public verifică dacă soţii stăruie să divorţeze şi dacă, în acest sens, consimţământul lor este liber şi neviciat.
(4) Dacă soţii stăruie în divorţ, ofiţerul de stare civilă sau, după caz, notarul public eliberează certificatul de divorţ fără să facă vreo menţiune cu privire la culpa soţilor.
De regulă, divorţul la primărie este ales de cei care nu au nimic de împărţit.
Oricare variantă alegi, eşti limitat. Trebuie să alegi un notar sau un ofiţer de stare civilă de la locul căsătoriei sau al ultimei locuinţe comune. Pentru a găsi notarul care are competenţă in cazul tău, caută aici.
La mediator există şi o altă variantă.
De exemplu, aţi încheiat căsătoria la Satu Mare şi ultima locuinţă comună este la Buzau. Acum locuiţi, separat, în Bucureşti. Vă puteţi adresa biroului de mediator cu solicitarea de mediere a divorţului. Căsătoria se poate desface la Judecătoria Sector 3 (în cazul meu).
Mai e ceva!
După cum ai văzut mai sus, în cazul unui divorţ la notar, trebuie să vă înţelegeţi „pe toată linia”.
Am scris, aici, care e diferenţa între un divorţ la notar şi unul la mediator.
Aici, poţi citi cum te ajută mediatorul să faci un plan parental.
După ce am făcut această scurtă-scurtă prezentare, să ne întoarcem la întrebarea iniţiala:
Avocat Divort sau Mediator Divort?
Avocat divort
costuri mari şi foarte mari( avocaţii au un tarif minimal. Acesta va fi aplicat de fiecare dată când se va prezenta în instanţă să te reprezinte. Un divorţ cu copii, poate dura 1-2 ani);
timp îndelungat. Avocatul nu-şi doreşte „să plimbe” cazul tău. El se supune legii si termenelor date de judecătorul care are foarte multe dosare;
stres psihic: martori mincinoşi(prieteni tăi „cei mai buni” şi chiar soacra ta, care până mai ieri era fericită că îi eşti noră). Multe amânari şi tergiversare, uneori făcute special ca să cedezi psihic ;
La final, căci există şi un final, e posibil(dar nu sigur) să obţii victoria muuult aşteptată(felicitări, avocatului!).
O victorie amară. Vei fi mai sărac, mai trist şi plin de ură.
Vei fi reuşit să traumatizezi copiii- ca să fie doar ai tăi.
Sau, să fi făcut economii grase- ascunzându-ţi veniturile, să le dai o pensie de întreţinere cât mai mică. Ei au fost, oricum, o marfă de schimb.
Singurul care e împlinit e acel avocat divort pe care îl cauţi. Ca un adevarat profesionist, şi-a făcut treaba. A câştigat sau a pierdut. Merge mai departe.
Un divorţ în instanţă poate fi şi altfel. Acesta e cazul unui divorţ negociat la mediator.
Divort mediator. Cu ce te alegi?
o încheiere a casătoriei pe toate planurile. Aici vorbim de emoţii, de dureri şi întrebări la care nu ai primit răspuns. Poţi înţelege unde „s-a rupt filmul” ;
timp scurt de finalizare-de regulă, 3-4 întâlniri. Singurii care pot determina tergiversarea, sunteţi voi. Atunci când nu vă prezentaţi la întâlnirile stabilite de comun acord ;
control deplin asupra zilei si orei de întâlnire. Doar voi şi agenda mediatorului. Fără sistem aleatoriu sau numărul de dosare al judecătorului ;
decideţi, de comun acord, asupra:
a) continuarea căsătoriei;
b) partajul de bunuri comune;
c) exerciţiul drepturilor părinteşti;
d) stabilirea domiciliului copiilor;
e) contribuţia părinţilor la întreţinerea copiilor;
f) orice alte neînţelegeri care apar în raporturile dintre soţi cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii (inclusiv numele după divorţ).
costurile sunt mult mai mici( amănunt neimportant, dacă te uiţi după avocat divorţ. Probabil că, banii nu contează.) iar taxele de timbru pentru partaj le plătiţi 50% ;
aveţi parte de confidenţialitate şi intimitate. Faţă in faţă. Pe limba voastră. Nu, într-un mediu rigid, unde limbajul juridic vă blochează.
fără solemnitatea instanţei de judecată, care vă înfricoşeaza. În biroul mediatorului nu vă veţi simţi pierduţi, ci sprijiniţi şi încurajaţi să comunicaţi, de o persoană imparţială şi neutră. Despre imparţialitatea şi neutralitatea mediatorului am scris, aici.
După ce aţi lămurit ce aveaţi de lămurit, înţelegerea voastră va lua forma unui acord de mediere sub semnătura privată. Poţi să vezi, aici, cum arată un acord de mediere întocmit de mine.
Este rezultatul muncii voastre, cu voi înşivă, asistaţi de un profesionist. Fără tertipuri avocăţeşti, fără termeni sofisticaţi.
Cu acordul de mediere şi cu o cerere pe care o găseşti şi aici, la primul termen de judecată(de regulă), instanţa va consfinţi înţelegerea voastră. Aşa cum VOI aţi hotărât să încheiaţi căsătoria voastră, cum să vă ocupaţi de copii şi cum să vă împarţiţi bunurile.Felicitări! Aţi câştigat amândoi.
Să-ţi mai spun ceva:
nimic nu te împiedică să pui procesul pe pauză chiar acum. În cazul în care, până în prezent, nu ai aflat de medierea divorţului.
Dupa informarea cu privire la avantajele medierii, tu şi soţul/soţia puteţi să hotărâţi să vă daţi şansa de a încheia divorţul prin acord.
Trebuie să depuneţi contractul de mediere în instanţă. Procesul se suspendă până la trei luni.
Dacă nu ajungeţi la o înţelegere, puteţi continua de unde aţi rămas.
Aveţi şi bonus: la cerere, primiţi şi taxele înapoi ( pentru partaj, 50%).
Cam asta, a fost pe scurt.
Am uitat să-ţi spun: foarte mulţi avocaţi sunt şi mediatori.
Aceştia au înţeles importanţa medierii în relaţiile de familie. Eu însămi sunt un profesionist al dreptului(consilier juridic cu foarte mulţi ani de experienţa). Aşa că, eşti pe mâini bune.
Şi acum, dacă ai ajuns până la sfarşitul acestei postări, te invit să vorbim.
Poţi lăsa mesajul tău mai jos sau mă poţi contacta telefonic(0722.988.113), ca să stabilim dacă, în situaţia ta, ai nevoie de avocat divorţ sau poţi apela la mediator.
Apoi, printr-o programere prealabilă, putem discuta, faţă în faţă, timp de 30 minute, in mod gratuit, vis-a- vis de Mall Vitan.
Tu vei decide dacă vrei să inviţi la mediere soţul sau soţia. De aici, putem vorbi de procedura de mediere.
Ce zici? Tastezi: avocat divort sau stabilim o întâlnire?
Am o mare rugăminte: sunt multe persoane care nu au aceste informaţii. Care nu ştiu de unde să înceapă. Te rog să le ajuţi şi să apeşi pe butonul „share „, de mai jos.
Constantina Puicu
Mediator
0722.988.113
Citeşte şi:
Abandonul de Familie-Pensia de Întreţinere
Alienarea Parentala -8 indicii
Care sunt nevoile partenerului ?
Buna seara.
M-ar interesa un divorț remediu. Ce costuri implica și care este durata pana la obținerea certificatului de divorț ?
Cu stima,
E. Botea
Buna dimineata!
Mediatorul poate facilita o intelegere pentru partile care hotarasc desfacerea casatoriei prin acord si cu privire la cererile accesorii. Exista parti care au ajuns la o intelegere si intr-o singura sedinta.
Hotararea prin care obtineti divortul se va pronunta de la primul termen.
Onorariul mediatorului este strans legat de demersurile pe care le facem.
Va rog sa va faceti o programare-0722.988.113 pentru o analiza de conflict.
Multumesc!